Що таке Опішня? Якщо ви думаєте, що гончарство – це нудно ліпити горщики з глини

 

Ви колись тримали в руках глину? Чи відчували її живу магію? Ні? Тоді вам терміново, просто терміново потрібно відчути це диво. В Опішні є Національний музей-заповідник гончарства, де можна не лише відпочити, зробити гарні фото, а й торкнутися глини на майстер-класі. Поліпити на гончарному колі, побачити як з-під ваших пальців з’являється міні-шедевр. О!.. це особливий вид арт-терапії. Втім, кожному своє, але я б такої нагоди не проґавила.

 

Якби мене запитали: за що я люблю Опішню? Я сказала б: за її неповторну атмосферу. Власне, кожне місце чимось унікальне та особливе. Але саме тут хочеться уповільнити свій біг і опинитися поза простором і часом.

Тут все повертає тебе на століття тому, коли життя було трохи повільніше. Чумаки на неквапливих волах везли сіль, новини розповсюджували кобзарі та лірники, а секундну стрілку ще не винайшли, тому час визначали по сонцю: зійшло – настав час вставати і йти в поле. Стоїть у зеніті – настав час обіду. Світило прагне за обрій – можна повертатися додому годувати худобу. Все спокійно, неквапливо.

 

 

І ось десь там, у ці прадавні часи на межі осілих земель та Дикого поля, з’явилося невелике селище Опішня. Хтось тут колись спішився – зупинився, зліз із коня, став пішим та зробив привал перед нелегкою дорогою. Напевно, спочатку виникла корчма на дорозі, щоб годувати мандрівників. Потім з’явилися купці — стали продавати товари, які можуть стати в нагоді подорожньому. А згодом утворилося село Опішня (сучасна Полтавська область).

 

 

Хто першим виявив тут найбагатші поклади глини? Важко сказати, але народне гончарство міцно проросло на цій території. Як ви вважаєте, скільки гончарів у Опішні? Раніше – кожен третій. Тільки вдумайтеся: кожна третя людина вибирала собі у якості ремесла гончарство. А може й не вибирала, просто так складалася сімейна традиція. Але факт незаперечний – історія гончарства в Україні неможлива без окремого розділу про Опішню.

Тут у кожної родині є свої секрети з обробки та розпису глини. Здавалося б, глина – найдавніший матеріал, відомий людині, які тут таємниці? Але ні, кожен рід дбайливо шанує свої особливості та підспідок. Береже краще і ретельніше зіниці ока. Часом здається, що історії про промислове шпигунство – дитячі казки в порівнянні з тим, як ревно зберігаються таємниці майстерності цілого роду та покоління.

Не дарма в Опішні є унікальна визначна пам’ятка — музей садиба гончаря. Старовинний будинок, мазанку, родове гніздо, багато родин перетворили на міні-музеї. Тут можна не тільки побачити творчість сім’ї, але й дізнатися про сімейні перекази, історію того чи іншого майстра.

 

 

А ще тут на території Національного музею-заповідника українського гончарства щороку відбувається міжнародний фестиваль гончарного мистецтва. Приїжджають учасники із різних країн. Гончарні фестивалі – це надзвичайні заходи. Можна спостерігати за процесом роботи гончаря. Але найголовніше наприкінці побачити результат роботи.

На фестивалі задається якась тема. Кожен майстер розуміє її по-своєму і пропонує своє особливе бачення та прочитання у своїй скульптурі чи композиції. Усі роботи потім зберігаються та поповнюють багату колекцію глиняних скульптур музею-заповідника.

Поблукати серед скульптур цього музею просто неба – особливе задоволення. Знайти смішні, кумедні, ліричні, трохи дивні, філософські чи абстрактні роботи. Тут є за що зачепитися погляду і де створити цікаву фотосесію. Тут можна відпочити, є мальовничі куточки. А який вид на опішнянські гори (так, пейзажі тут карпатські!) відкривається з оглядового майданчика!

 

У Музеї потрібно обов’язково заглянути на майстер-клас (пам’ятаєте, ми починали з того, що варто доторкнутися до живої глини). А потім поярмаркувати на невеликому риночку, що є тут же, у селі. Насолодитися різноманітністю кераміки і зрештою прикупити собі опішнянські гончарні вироби.

Запрошую вас до Опішні. Я впевнена, вона варта вашої уваги. Можна об’єднати це все в дводенному турі на кругосвітку полтавщиною. А що? Цікаве вийде поєднання: Полтавська кругосвітка — Опішня, Гоголь-квест, оленяча ферма та вечори на хуторі поблизу Диканьки. Така подорож точно запам’ятається і збережеться не тільки в карті пам’яті, але й залишиться приємним смаком у вас в душі.

Автобусний тур з Дніпра проводить туроператор ДНІПРО ВОЯЖ під назвою «Полтавська кругосвітка: Гоголь-квест, оленяча ферма та сорочинські вечорниці». І перший тур в цьому році саме на жіночі свята 9-10 березня.