Чи доречно відпочивати під час війни? Чи не ображу я когось своїм відпочинком?

Коли був початок російської війни в Україні ті українці, які відправилися на відпочинок та ще й виставляли в соцмережах свої щасливі фото, були нещадно віддані критиці. І на той час вона була справедлива. Але йде час, місяць за місяцем, війна поки не припиняється, а людський ресурс не безмежний. Ми попробували з’ясувати, використавши дані УНІАН.Туризм, чи доречно це – відпочивати під час війни, і як краще відпочити, щоб нікого цим не образити.

У перші тижні російського повномасштабного військового вторгнення на територію України всі українці максимально мобілізувалися заради однієї мети – дати відсіч ворогові, при цьому зберігши свої життя. Люди жили на межі своїх можливостей, чим би вони не займалися – на передовій, в інформаційних військах, волонтерили, забезпечували життєдіяльність міст або ж рятували генофонд країни, вивозячи жінок і дітей за кордон. У ті часи соцмережі та новинні ресурси рясніли шокуючими повідомленнями про звірства росіян і особистими трагедіями кожного українця. Тому будь-яке радісне фото на тлі загальнонаціонального горя сприймалося вкрай негативно.

Однак, так не може тривати вічно – і про це вже через місяць-півтора війни активно заговорили психологи, всіляко просуваючи ідею, що потрібно продовжувати жити навіть під час війни, дозволяючи собі дрібні радості. Адже тільки так можна зберегти своє психічне здоров’я і продуктивність, щоб потім продовжити забезпечувати надійний тил нашим захисникам на передовій.

На жаль, вже стає ясно, що війна в Україні не закінчиться так швидко, як нам усім хотілося б, а тому, з наближенням літа, українці починають подумувати про відпочинок. То ж де можна відпочити, а доречніше сказати «відновити сили», цього року українцям і як це зробити, щоб при цьому нікого не образити і не нарватися на критику.

 

Де українцям відновити сили цього літа за кордоном?

Для більшості українців цього року літній відпочинок за кордоном, швидше за все, залишиться недосяжним через низку причин.

По-перше, грошове питання – практично всі українці, навіть ті, хто продовжив працювати в повному обсязі й навіть більше, відчули на собі скорочення зарплат, і це на тлі помітного зростання цін в Україні. Одночасно під питанням і курс гривні. Поки що влада його більш-менш контролює, принаймні, в безготівковій формі, проте хто знає, що буде через місяць-два.

По-друге, більшість чоловіків в Україні зараз невиїзні, тому виїхати у відпустку за кордон в найближчому майбутньому у багатьох не вийде навіть за наявності фінансових ресурсів.

По-третє, обмеженість у часі – люди, які все ж зможуть вирватися кудись хоч трохи відновити сили, відлучившись від своїх робочих або волонтерських обов’язків, навряд чи зможуть взяти велику відпустку. А оскільки потрапити за кордон зараз можна тільки наземним шляхом, в найкращому випадку витративши на дорогу в один кінець близько доби і дуже при цьому втомившись, навряд чи вони ризикнуть вибиратися в закордонну подорож. Зараз українці, в першу чергу, їдуть до Європи рятуватися від війни.

По-четверте, транспортне питання – знову ж таки, оскільки досі ще багато українців виїжджають з країни в першу чергу, рятуючись від війни, на наземних кордонах можуть бути затори, та й квитки в поїзди або на автобуси може виявитися, що не завжди можна буде дістати.

По-п’яте, у багатьох може спрацювати моральний фактор – все ж кататися на відпочинок з України за кордон зараз не всім комфортно, в той час, коли населення багатьох країни світу жертвує своїм комфортом і фінансами для того, щоб допомогти українцям, які рятуються від війни.

В цілому, відпочинок за кордоном за бажання та наявності ресурсів в цьому році все ж буде доступний частині українців. Можливо, буде дещо змінена географія – знову ж таки, виходячи з доступності цін і можливості швидко дістатися, а також потреби у відсутності росіян. Плануються навіть вильоти в Туреччину, але знову ж таки, з території Польші.

Головна ж перевага в такому відпочинку – тиша і спокій, можливість пожити хоч кілька днів без постійних загроз ракетних обстрілів і сигналів тривог, адже, на жаль, на даний момент повністю безпечних в Україні місць немає.

Де в Україні відпочити цього літа?

Більшість українців, які все ж зможуть викроїти трохи часу для відновлення сил в умовах війни, найімовірніше, відправляться на відпочинок в Україні. При цьому звична для українців географія літнього відпочинку все ж зміниться.

На жаль, цього року українці залишаться без літнього морського відпочинку на Чорному та Азовському морях, адже частина півдня України, на даний момент під російською окупацією, а навколо решти – ведуться активні бойові дії. І навіть якщо ці території вдасться повернутися повністю під контроль України, а активні бойові дії припиняться – через мінування берегової лінії перебувати там все ще буде небезпечно. То ж, про морський відпочинок в Україні поки доведеться забути.

Частину популярних великих міст також тимчасово доведеться викреслити зі списку – деякі з них, як, наприклад, Харків чи Одеса, все ще під серйозною російською загрозою, а на заході України, в містах на кшталт Львова, Чернівців, Івана-Франківська, Тернополя чи Кам’янця-Подільського, де зараз зосереджена найбільша кількість внутрішніх переселенців, можуть бути серйозні проблеми з наявністю житла, тим більше, за адекватними цінами.

В цілому, плануючи відпочинок в Україні цього літа, треба розуміти, що популярні серед туристів Українські Карпати або ж Поділля також можуть бути важко доступні так само через те, що туди на час перебралося чимало жителів інших регіонів, і поки що багатьом людям ще нікуди повертатися.

Тому туроператор ДНІПРО ВОЯЖ пропонує скористатись організованими турами в Карпати та Західну Україну. Пропозиції поки що обмежені в кількості в порівнянні з довоєнним часом, та все ж термін турів – від 2-х до 8 днів, туроператор бере на себе відповідальність по бронюванню житла та забезпеченню відповідним транспортом і гідами-екскурсоводами. Наразі доступні такі тури:

1. Львів + Карпати: фортеця Тустань та водоспад Кам’янка  — 2 дні, щоденно

  1. Львів – о. Синевір – карпатський трамвайчик – 3 дні, щоп’ятниці
  2. Закарпаття – о.Синевір, дегустації вина та сиру, Львів — 3 дні, щоп’ятниці
  3. Триденний релакс в термальних водах Закарпаття — 3 дні, щоп’ятниці
  4. Карпати – в гості до гуцулів + Львів — 3 дні, щоп’ятниці
  5. Кам’янець-Подільський – Хотин + круїз по Дністру — 3 дні, щоп’ятниці
  6. На 3 денька в Закарпаття + Львів — 4 дні, щочетверга
  7. Львів та замки Золотої підкови — 3 дні, щоп’ятниці
  8. Тур-експрес-1 Львів-Карпати-Буковель — 4 дні, щочетверга
  9. Тур-експрес-2 Львів-Карпати-Закарпаття — 4 дні, щочетверга
  10. Тур-експрес-3 Львів-Карпати-Кам’янець-Подільський — 4 дні, щочетверга
  11. Тур-експрес-4 Львів-Карпати-замки Золотої підкови — 4 дні, щочетверга
  12. Тур-експрес-5 Львів-Карпати-термальні басейни — 4 дні, щочетверга
  13. П’ятиденний вояж — Закарпаття + Львів і Золота підкова – 5 днів, щоп’ятниці
  14. Тур-відпочинок в Закарпаття – глінтвейн, чани та джип-тур — 8 днів, щосуботиТакож, як тільки буде зрозуміло, що безпечно в Дніпрі і регіоні– будуть проводитись 1-2 денні тури та екскурсії вихідного дня. 

     

    Де відпочити влітку дітям?

    Морські літні дитячі табори цього року працювати не будуть по описаним вище причинам. Але табори в Польші, Хорватії та в рідних Карпатах чекають малечу та підлітків, адже дитинство ніхто не відміняв, а дитяча психіка також потребує реабілітації та відпочинку.

    То ж, до вашої уваги, два табори за кордоном:

    1. Файно Кемп в Закопане (Польша) – 10 днів

    2. Файно Кемп в Хорватії (Савурдія) – 10 днів

    Трансфер до табору буде здійснюватись зі Львова, а отже дітей потрібно самостійно привезти на залізничний вокзал Львова. Надалі до табору потяг+автобус або автобус до табору в супроводі працівників табору.

    Табір Україна-Карпати

    «Петрос Кемп» (Карпати) — 14 днів

В безпечному місці в селі Татарів, Яремчанського району, 12 км від Буковелю, в оточенні гір серед хвойних лісів, на березі гірської річки. Здійснюється доставка з Дніпра (протяг + автобус). Дітям з Харкова та Запоріжжя при потребі організуємо трансфер до Дніпра (додатково).

Бажаємо всім нам скорого закінчення війни та повернення до мирного життя!